Saturday 23 September 2023

World Geography Gk Questions

Gk Questions on World Geography for UPSC, SSC, RPSC, UPPSC and all other competitive examinations.

World Geography Gk Questions

1. Which is the largest country in terms of area in South America?

a) Argentina

b) Brazil

c) Colombia

d) Chile

Show Answer

Hide Answer

Correct Answer: b) Brazil

2. Which African country is called the Pearl of Africa?

a) Kenya

b) Nigeria

c) Uganda

d) South Africa

Show Answer

Hide Answer

Correct Answer: c) Uganda

3. Which river is often called the "Mother of Rivers"?

a) Mekong

b) Amazon

c) Yangtze

d) Mississippi

Show Answer

Hide Answer

Correct Answer: a) Mekong

4. What is the capital of Japan?

a) Beijing

b) Seoul

c) Tokyo

d) Bangkok

Show Answer

Hide Answer

Correct Answer: c) Tokyo

5. What is the name of the largest island of South East Asia?

a) Java

b) Borneo

c) Sumatra

d) Philippines

Show Answer

Hide Answer

Correct Answer: b) Borneo

6. Which desert is called the "world's driest desert"?

a) Sahara Desert

b) Gobi Desert

c) Atacama Desert

d) Kalahari Desert

Show Answer

Hide Answer

Correct Answer: c) Atacama Desert

7. Which river is the longest in China?

a) Yellow River

b) Yangtze River

c) Mekong River

d) Indus River

Show Answer

Hide Answer

Correct Answer: b) Yangtze River

8. What is the name of the world's largest tropical rainforest?

a) Amazon Rainforest

b) Congo Rainforest

c) Borneo Rainforest

d) Madagascar Rainforest

Show Answer

Hide Answer

Correct Answer: a) Amazon Rainforest

9. What is the capital of South Korea?

a) Seoul

b) Busan

c) Pyongyang

d) Tokyo

Show Answer

Hide Answer

Correct Answer: a) Seoul

10. Which ocean is the most remote and least explored?

a) Atlantic Ocean

b) Indian Ocean

c) Pacific Ocean

d) Southern Ocean

Show Answer

Hide Answer

Correct Answer: d) Southern Ocean

11. Which is the highest mountain in Antarctica?

a) Mount Kilimanjaro

b) Mount Elbrus

c) Mount Everest

d) Vinson Massif

Show Answer

Hide Answer

Correct Answer: d) Vinson Massif

12. Who first stated that the cause of lunar eclipse was the Earth's shadow falling on the Moon?

a) Galileo Galilei

b) Isaac Newton

c) Aryabhata

d) Johannes Kepler

Show Answer

Hide Answer

Correct Answer: c) Aryabhata

13. Who first made the world map scale?

a) Ptolemy

b) Anaximander

c) Ferdinand Magellan

d) Christopher Columbus

Show Answer

Hide Answer

Correct Answer: b) Anaximander

14. Who made the most accurate measurement of the Earth's circumference?

a) Ferdinand Magellan

b) Christopher Columbus

c) Eratosthenes

d) James Cook

Show Answer

Hide Answer

Correct Answer: c) Eratosthenes

15. Who is called the father of human geography?

a) Alexander von Humboldt

b) Carl Ritter

c) Ibn Battuta

d) Marco Polo

Show Answer

Hide Answer

Correct Answer: b) Carl Ritter

SHARE THIS

0 Comments: