Monday 25 September 2023

Modern Indian History Gk Questions

Gk Questions on Indian Modern History for UPSCC, SSC, RPSC, UPPSC, IBPS PO, and all other competitive examinations.

Modern Indian History Gk Questions

1. Who was the first President of independent India?

a) Jawaharlal Nehru

b) Sardar Patel

c) Rajendra Prasad

d) Bhagat Singh

Show Answer

Hide Answer

Answer: c) Rajendra Prasad

2. Which famous Indian freedom fighter is also known as "Netaji"?

a) Mahatma Gandhi

b) Jawaharlal Nehru

c) Sardar Patel

d) Subhas Chandra Bose

Show Answer

Hide Answer

Answer: d) Subhas Chandra Bose

3. Which British Viceroy announced the partition of Bengal in 1905?

a) Lord Curzon

b) Lord Mountbatten

c) Lord Dalhousie

d) Lord Irwin

Show Answer

Hide Answer

Answer: a) Lord Curzon

4. Who was the author of "Hind Swaraj"?

a) Jawaharlal Nehru

b) Sardar Patel

c) Subhas Chandra Bose

d) Mahatma Gandhi

Show Answer

Hide Answer

Answer: d) Mahatma Gandhi

5. Which was the first Indian state to be formed on a linguistic basis?

a) Andhra Pradesh

b) Kerala

c) Karnataka

d) Tamil Nadu

Show Answer

Hide Answer

Answer: a) Andhra Pradesh

6. Who is known as the "Grand Old Man of India"?

a) Dadabhai Naoroji

b) Sardar Patel

c) Gopal Krishna Gokhale

d) Lala Lajpat Rai

Show Answer

Hide Answer

Answer: a) Dadabhai Naoroji

7. The famous slogan “Do or Die” is associated with which Indian leader?

a) Bhagat Singh

b) Jawaharlal Nehru

c) Subhas Chandra Bose

d) Mahatma Gandhi

Show Answer

Hide Answer

Answer: d) Mahatma Gandhi

8. Who is known as the "Architect of the Indian Constitution"?

a) Sardar Patel

b) Jawaharlal Nehru

c) Dr. B.R. Ambedkar

d) Rajendra Prasad

Show Answer

Hide Answer

Answer: c) Dr. B.R. Ambedkar

9. Who was the Governor-General during the Second Anglo-Mysore War?

a) Lord Cornwallis

b) Lord Curzon

c) Warren Hastings

d) Lord Hastings

Show Answer

Hide Answer

Answer: c) Warren Hastings

10. Where was 'All India Kisan Sabha' organized for the first time?

a) Lucknow

b) Nagpur

c) Allahabad

d) Kolkata

Show Answer

Hide Answer

Answer: a) Lucknow

SHARE THIS

0 Comments: