Sunday 24 September 2023

Medieval History Gk Questions

Gk Questions on Indian Medieval History for UPSC, SSC, RPSC, UPPSC, IBPS PO and all other competitive examinations.

Medieval History Gk Questions

1. Who was the founder of the Vijayanagara Empire?

a) Krishnadevaraya

b) Harihara I

c) Raja Raja Chola

d) Rajendra Chola

Show Answer

Hide Answer

Answer: b) Harihara I

2. Who was the author of Akbarnama?

a) Tulsidas

b) Mirza Ghalib

c) Abu'l-Fazl ibn Mubarak

d) Firdausi

Show Answer

Hide Answer

Answer: c) Abu'l-Fazl ibn Mubarak

3. Which medieval Indian ruler started the Mansabdari system?

a) Akbar

b) Sher Shah Suri

c) Babur

d) Jahangir

Show Answer

Hide Answer

Answer: a) Akbar

4. The Mughal emperor who built the Taj Mahal was?

a) Babur

b) Aurangzeb

c) Shah Jahan

d) Akbar

Show Answer

Hide Answer

Answer: c) Shah Jahan

5. Who was the founder of the Bahmani Sultanate in the Deccan?

a) Krishnadevaraya

b) Alauddin Bahman Shah

c) Shivaji

d) Rana Pratap

Show Answer

Hide Answer

Answer: b) Alauddin Bahman Shah

6. Who was the founder of Sikhism?

a) Guru Nanak

b) Guru Gobind Singh

c) Guru Tegh Bahadur

d) Guru Arjan Dev

Show Answer

Hide Answer

Answer: a) Guru Nanak

7. Which ruler was known as 'Sher-e-Punjab' or 'Lion of Punjab'?

a) Rana Pratap

b) Babur

c) Ranjit Singh

d) Akbar

Show Answer

Hide Answer

Answer: c) Ranjit Singh

8. Which famous saint-scholar was associated with the Bhakti movement in the medieval period?

a) Ramanuja

b) Basava

c) Tulsidas

d) Kabir

Show Answer

Hide Answer

Answer: d) Kabir

9. Who was the founder of the Delhi Sultanate?

a) Raja Raja Chola

b) Muhammad Ghazi

c) Alauddin Khilji

d) Qutb-ud-din Aibak

Show Answer

Hide Answer

Answer: d) Qutb-ud-din Aibak

10. Which ruler established the Chola dynasty in South India?

a) Harsha

b) Ashoka

c) Vijayalaya

d) Samudragupta

Show Answer

Hide Answer

Answer: c) Vijayalaya

SHARE THIS

0 Comments: