Friday 22 September 2023

Indian Polity Gk Questions

Gk Questions on Indian Polity for UPSC, SSC, RPSC, UPPSC and all other competitive examinations.

Indian Polity Gk Questions

1. In which year were the first general elections held under the Indian Constitution?

A) 1942

B) 1947

C) 1950

D) 1952

Show Answer

Hide Answer

Answer: D) 1952

2. When did the British Parliament pass the Indian Independence Act?

A) 1942

B) 1947

C) 1950

D) 1952

Show Answer

Hide Answer

Answer: B) 1947

3. Who were given residuary powers in the Union established by the Act of 1935?

A) Provincial Governments

B) Central Government

C) Princely States

D) British Parliament

Show Answer

Hide Answer

Answer: C) Princely States

4. Who was the first Finance Minister of independent India?

A) Jawaharlal Nehru

B) Sardar Patel

C) Dr. B.R. Ambedkar

D) R.K. Shanmukham Chetty

Show Answer

Hide Answer

Answer: D) R.K. Shanmukham Chetty

5. In which article of the Constitution is there a provision for the appointment and dismissal of the Council of Ministers?

A) Article 74

B) Article 75

C) Article 76

D) Article 77

Show Answer

Hide Answer

Answer: B) Article 75

6. Who was the first Law Minister of independent India?

A) Jawaharlal Nehru

B) Sardar Patel

C) Dr. B.R. Ambedkar

D) Maulana Abul Kalam Azad

Show Answer

Hide Answer

Answer: C) Dr. B.R. Ambedkar

7. Who administers the oath of secrecy to the members of the Council of Ministers?

A) President of India

B) Prime Minister of India

C) Chief Justice of India

D) Speaker of Lok Sabha

Show Answer

Hide Answer

Answer: A) President of India

8. Who is called the guardian of the Indian Constitution?

A) Prime Minister of India

B) President of India

C) Chief Justice of India

D) Speaker of Lok Sabha

Show Answer

Hide Answer

Answer: C) Chief Justice of India

9. Which article of the Indian Constitution deals with the right to equality?

A) Article 14

B) Article 19

C) Article 21

D) Article 24

Show Answer

Hide Answer

Answer: A) Article 14

10. Who is the presiding officer of Rajya Sabha?

A) President of India

B) Prime Minister of India

C) Vice President of India

D) Speaker of Lok Sabha

Show Answer

Hide Answer

Answer: C) Vice President of India

11. What is the tenure of a member of Rajya Sabha?

A) 3 years

B) 4 years

C) 5 years

D) 6 years

Show Answer

Hide Answer

Answer: D) 6 years

12. How many members are there in Lok Sabha?

A) 240

B) 545

C) 552

D) 565

Show Answer

Hide Answer

Answer: B) 545

13. What is the name of the lower house of the Indian Parliament?

A) Rajya Sabha

B) Lok Sabha

C) Vidhan Sabha

D) Rajya Sabha and Lok Sabha

Show Answer

Hide Answer

Answer: B) Lok Sabha

14. Which state of India has the highest number of Lok Sabha seats?

A) Uttar Pradesh

B) Maharashtra

C) Bihar

D) West Bengal

Show Answer

Hide Answer

Answer: A) Uttar Pradesh

15. Which article of the Indian Constitution deals with the formation of new states and Union Territories?

A) Article 2

B) Article 3

C) Article 4

D) Article 5

Show Answer

Hide Answer

Answer: B) Article 3

SHARE THIS

0 Comments: