Thursday 21 October 2021

Biology Gk Questions

Gk Questions on Biology for UPSC, SSC, RPSC, UPPSC, IBPS PO and all other competitive examinations.

Biology Gk Questions

1. Which scientist wrote the book ‘the origin of species’?

a. William Harvey

b. Charles Darwin

c. James Watson

d. Alexander Fleming

Show Answer

Hide Answer

Answer: b. Charles Darwin

2. What the science of heredity is known as?

a. genetics

b. biology

c. embryology

d. biochemistry

Show Answer

Hide Answer

Answer: a. genetics

3. Blood component which makes antibodies is?

a. red blood cells

b. plasma

c. white blood cells

d. platelets

Show Answer

Hide Answer

Answer: c. white blood cells

4. What is the role of phloem tissue in plants?

a. to transport water

b. to transport minerals

c. to transport sugar

d. none of the above

Show Answer

Hide Answer

Answer: c. to transport sugar

5. A device is being used to filter/purify blood of a person, what this process is called?

a. dialysis

b. chemotherapy

c. sphygmomanometer

d. glucometer

Show Answer

Hide Answer

Answer: a. dialysis

6. AIDS is caused by?

a. bacteria

b. fungus

c. protozoa

d. virus

Show Answer

Hide Answer

Answer: d. virus

7. Which gland is called the emergency gland?

a. pituitary gland

b. adrenal gland

c. pineal gland

d. pancreas

Show Answer

Hide Answer

Answer: b. adrenal gland

8. Who controls the voluntary actions in our body?

a. cerebellum

b. medulla

c. cerebrum

d. hypothalamus

Show Answer

Hide Answer

Answer: c. cerebrum

9. What is the scientific name of the plant ‘touch me not’?

a. Hyacinthus

b. mimosa pudica

c. Chrysanthemum

d. Phalaenopsis

Show Answer

Hide Answer

Answer: b. mimosa pudica

10. The full form of DNA is?

a. Deribonuclei acid

b. Deoxynucleic acid

c. D nucleic acid

d. Deoxyribonucleic acid

Show Answer

Hide Answer

Answer: d. Deoxyribonucleic acid

SHARE THIS

0 Comments: